Gnocchi-Knedle ziemniaczane
Gnocchis------Knedle ziemniaczane albo jeszcze inaczej zwane "Kopytka"
Ingrédients;
Pomme se terre ----------Kartofle gotowane
Farine -----------Mąka
1 oeuf -----------1 jajko
sel ------------sól
1/Faire cuire la pomme de terre,l'écraser en purée
et laisser refroidir.
/*/Ugotować kartofle , przetrzeć na tartce i zostawić aż ostygną.
2/Malaxer la pomme de terre écrasée avec la farine,le sel et l'oeuf.
La pâte doit bien se tenir .Travaillez -la un peu.
/*/Dodać mąkę ,całe jajo ,sól i dobrze zagnieść ciasto .
3/Prendre de petites portions de pâte et rouler en boudins fin.
Couper de petits tronçons de 2 cm.
/*/Formować wałeczki grubości palca ,krajać po długości 2cm.
4/Faire chauffer un grand volume d'eau,ajouter une pincée de gros sel.
Lorsque l'eau bout,jeter le gnocchi dedans.
Il sont cuits une fois qu'ils remontent.
/*/Nastawić wodę w dużym garnku i posolić .
Wrzucać kluski na wrzącą wodę.
Gdy kluski zagotują się -odsunąć je na bok i odcedzić.
Kluski ziemniaczane można podawać jako danie podstawowe
do zasmażonej świeżej albo kiszonej kapusty, albo dodatek do mięs duszonych z sosem.
Ci reste gnocchi, réchauffe le lendemain
dans une tefal ,avec les ognons émincés dans un peu
de
matière grasse.
Bonne appétit.
/*/Kluski ziemniaczane można podgrzać z topioną słoniną ze skwarkami i cebulką .
Smacznego.