Rizotto d'été-Rizoto latem.
Ingrédients pour 4 personnes: /*/ Porcja na 4 osoby:
4 chipolatas coupées en rondelles /*/4 kiełbaski pokroić na nie duże kawałki(może być co inne np.grzybki )
D'autres éléments peuvent s'ajouter à ce rizotto:mergez ,lardon ,champignions .
2 cuillerées à soupe d'huile /*/2 łyżki od zupy oleju
1 oignon /*/1 cebulę
1 courgette coupées en dés /*/1 cukinia pokrojona w kostki
2 carottes -"- /*/2 marchewki pokroić na nie duże plasterki
1 poivron -"- /*/1 paprykę -"-
1 tomate -"- /*/ 1 pomidor -"-
250 g.de riz /*/ 250 ryżu
3/4 de l.de bouillon /*/ 3/4 l.bulionu kurzego
sel,poivre /*/sól,pieprz
**************
Dans une sauteuse, faites dorer les chipolatas dans l'huile.
Otez-les puis faites revenir les autres légumes,la tomate étant mise en dernier.
Ajoutez le riz,faites-le revenir à son tour jusqu'à ce qu'il devienne opaque, remettez la chipolatas,ajoutez le bouillon bouillant et faites partir l'ébullition.Cuisson 20 mn.environ;tout le bouillon doit être absorbé.
Bone appétit!
/*/Na patelni podsmażyć lekko kiełbasę na oleju.Gdy jest już podsmażona odłożyć nabok i podsmażyć lekko warzywa ale na samym koncu pomidr.Dodać ryż .Poczekać troszkę aż zrobi się szklisty i wtedy dodać bulion gorący ,kiełbasę i zagotować.Gotować na małym ogniu przez około 20mn.aż nie będzie wody. Smacznego!