Gâteau aux fraises-tort z truskawkami
Pâte./*/Ciasto
3 cuill.à supe d'eau chaude /*/3 łyżki od zupy gorącej wody
3 oeufs /*/3 jajka
1 paquet de sucre vanille /*/1 paczke cukru waniliowegowaniliowego
150 g.sucre /*/150 dkg.cukru
150 g .farine /*/150 dkg.maki
1 1/2 cuill.a café de levure chimique /*/1 1/2 łyżeczki od kawy proszku do pieczenia
Battre les jaunes d'oeuf avec le sucre, l'eau chaude, le sucre vanille et la farine avec levure.
/*/Ubić żółtka z cukrem,gorącą wodą,cukrem waniliowym ,mąką i proszkiem do pieczenia.
/*/Ubić białka na gęstą pianę i dodać delikatnie do ciasta.
Zagrzać piec th.180(albo th.6)Wlać ciasto do foremki i piec przez 25 mn.
Gdy ciasto jest upieczone zostawić aż wystygnie i potem przeciąć je na dwie równe części przełożyć.
Ugotować galaretkę .(Jeśli nie ma się galaretki mozna zrobić ją samemu ze syropu i 1/2 soku cytryny i 5 listków żelatyny.)
1/Ubić 500cl. śmietany na gęsto ,dodać żelatynę i wyłożyć na połowę ciasta.2/Ułożyć truskawki 3/ zakończyć jeszcze raz kremem.4/Przykryć drugą połową ciasta.
1/ Ubić 1/4 śmietany na gęsto z 50 dkg.cukru.2/Zakryć wierzch ciasta śmietaną . Udekorować truskawkami i bitą śmietaną .