Vol-au-vent-mieso w gniazdkach
Pour 4 personnes-na 4 osoby
Cuisson 45 mn-gotowanie 45 mn
4 croûte de vol-au-vent en pâte feuilletée-cztery gniazdka zrobione z ciasta francuskiego
400g viande de veau au poule-400 g mięsa wołowego albo kurzego albo może być też indycze
200 g de champignons de Paris-grzybki pieczarki
1 cube de bouillon de volaille-kostka bulionu kurzego
1 jaune d'oeuf-jedno żołtko
50g de beurre-masła
1 verre de vin blanc-jedna szklanka białego wina
1 cuillerée à soupe de farine-jedna łyżka od zupy mąki
2 gousses d'ail-dwa ząbki cosnku
1 d'oignon -jedna cebule(nie duża)
sel,poivre-sol i pieprz
Coupe la viande et l'oignion on petites cubes d'1cm.Faites fondre 50g.de beurre dans une poêle sur feu doux.
ajoute l'ognon et la viande pondant 3mn.sans le laisser dorer.Salez,poivrez .Versez dessus le bouillon de poulet.Laissez cuire 20.Ajoutez-y les champignons et laissez cuire 10 mn.Mélangez-y la jaune d'oeuf avec de vin blanc et farine. Versez dessus et remuez jusqu'à l'ébullition.Chauffez le vol-au-vent au four chaud(160)th.5-15mn.Remplissez le vol-au-vent de la préparation.Servez et bonne appétit.
Pociąć cebulę i mieso na małe kosteczki(1cm).W garnku rostopić masło na lekkim ogniu.Wrzucić cebulę , mięso i posmarzyć przez 3 mn. ale uważać żeby sie nie zarumieniło.Dodać trochę soli i pieprzu oraz bulionu rozpuszczonego poprzednio w 1/2l.gorącej wody.Po 20mn.gotowania dodać grzybki i jeszcze gotować przez 10mn.Wymieszać żołtko z jedną szklanką białego wina i z mąką ,wlać do mięsa mieszając aż się ponownie zagotuje.Zagrzać gniazdka w piecu gorącym (160)th5 przez 15 mn.Napełnić je mięsem i podać do stołu tak jak na zdjęciu.Smacznego.