Cake aux fleurs d'hibiscus/Keks z kwiatów hibiskusa
Huiler et fariner le moule à cake./Wysmarować foremkę.
Ingrédients ; / Składniki;
1 pot de yaourt nature /1 słoik jogurtu naturalnego
1 pot d'huile /1 słoik od jogurtu oleju
1 1/2 pot de sucre /1 1/2 słoika od jogurtu cukru
3 jaunes d'oeufs (réserver les blancs) /3 żółtka(odłożyć białka)
3 pot de farinée /3 słoiki od jogurtu mąki
1 sachet de levure chimique /2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1cuillère d'hibiscus moulu /1 łyżkę zmielonego hibiskusa
5 cuillère d'eau /5 łyżek wody
-------------------------------------------
Séparez les blancs du jaune d'oeuf./ Rozdzielić bialka od żółtek.
Battre les blancs en neige. /Ubić białka.
3/Faire cuire 3 min.la poudre d'hibiscuse don 5 cuillère d'eau
en remuant légèrement et laisser reposer 10 min.
/Gotować proszek z hibiskusa przez 3 min.
mieszajac delikatnie i zostawić do ostygnięcia przez 10min.
4/Mélanger tous les ingrédients dans l'ordre.
/ Wymieszać wszystkie składniki po kolei.
5/Incorporer les blancs en neige délicatement.
/Dodać delikatnie ubite białka.
5/Prélever 1/4 de la pâte et y ajouter l'hibiscus ,bien mélanger.
/Rozdzielić ciasto i do 1 / 4 ciasta dodać hibiskus, dobrze wymieszać.
7/Verser les 2 pâtes en les alternant.
/Wlać ciasto jak pokazuja zdjęcia.
8/Préchauffer le four et faire cuire à four 180*pendant 45 min.
/Rozgrzać piekarnik i piec w temperaturze 180 * 45 minut.
Laisser refroidir ,et bon appétit.