Sabl_s_aux_fruits_1 Clic pour agrandir
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
250g.masła lub margaryny
3 żółtka
3 łyżki śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego
Sabl_s_aux_fruits_2
Garniture:
3 pommes  */*3 jabłka
4 poires     */*4 gruszki
16 pruneaux  */*16 sliwek węgierek

Sabl_s_aux_fruits_00
Versez dans une terrine la farine,le sucre ,sucre vanille la levure ,1/2 cuil.à café de sel fin.
Mélangez avec 200 g.de beurre  coupé en petits morceaux .Garde le reste en réserve.
Ajoutez le 3 jaunes d'oeufs et 3 cuil.à soupe de crème .
Pétrissez pour obtenir une pâte lisse et former 2 boule.
Faite le reposée don  refregirator  60 mn.
*/*Casto kruche ;
Wsypać do salaterki mąkę,cukier ,cukier waniliowy ,1/2 łyżeszki soli,proszek do pieczenia.Wymieszać wszystko razem i dodać masło i śmietanę i 3 żółtka .
Zagnieść  ciasto ,uformować  2 kule.Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 mn.
                              370
Lavez et coupez-les fruits.    */*Umyć owoce i pokroić.
Sabl_s_aux_fruits_2 Sabl_s_aux_fruits_3 Sabl_s_aux_fruits_4
Lorsque la pâte est bien reposée ,etalez-la sur un moule à tarte et disposez les fruits.
/*/Rozwałkować ciasto i wyłożyć jedną część na blachę dodać pokrajane owoce.Posypać cynamonem.
Sabl_s_aux_fruits_5 */*posmarować białkiem boki i przykryć drugą warstwą ciasta.
Sabl_s_aux_fruits6 recouvrez-les Sabl_s_aux_fruits_7 */*zrobić kominek.
Faire la pâte à crumble; */*zrobić kruszanki;
Mélanger du bout des doits 50g.beurre ramolli avec 1/2 verre de farine,1/2 verre de sucre,
afin d'obtenir une pâte granuleuse et légèrement émiettée.
*/*Wymieszać 1/2 szklanki mąki (a może troszkę więcej), 50 g. masła i 1/2 szklanki cukru.
Sabl_s_aux_fruits_8 Sabl_s_aux_fruits_9
petite10cuire 50 mn au four préchauffe à 180*c.
                            */*Piec  50mn. w nagrzanym piecu 180*c.
                   kawa      Sabl_s_aux_fruits_10
A_bient_t