Soles à la crème-ryba w smietanie
1/Epluchez et lavez le pommes de terre./Obrać kartofle ,umyć je ,pokroić i ugotować.
2/ Epluchez et découpez l'oignon.Dans une casserole ,faites fondre le beurre à feu doux,mettez-y l'oignon pendan 3 mn.sans le lesser dorre/Obrać cebulę ,pokroić w kostke.Rostopić w radelku troszkę masła i lekko zarumienić w tym cebulkę.
3-4/ Ajoutez la crème.Remettez sur feu très doux jusqu'à ébullition/Dodać śmietanę i gotować chwilę na malutkim ogniu .
5/ 6/ Ajoutez le j.citron/Dodać sok z cytryny.
7/ sel et poivre/sól i pieprz
8/ 9/ 10/ Disposez le filets sur un plat.Włozyć filety do salaterki żaroodpornej.
11/12/ Répartissez le pommes de terre./Rozlożyć ugotowane kartofelki.
13/ versez la sauce.Zalać sosem.
14/ 15/ 16/Faites cuire au four chaud 25mn .th.240*/Piec w rozgrzanym piekarniku 25 mn.th.240*
17/ 18/ saupoudrez de persil et servez dans le plat de cuisson./Posypac zielona pietruszka i podawać na stółu w naczyniu którym ryba sie piekła.